Υγεία « Κ. Ν. Μιρτσίδης & Σία Ο.Ε.

Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017

Σκόρδο και υγεία

Το σκόρδο χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια τόσο ως τροφή όσο και ως φάρμακο. Πλήθος άνθρωποι ανά τον κόσμο, ιδίως εκείνοι που είναι γνωστοί για την εξαίρετη υγεία τους και την μακροζωία, έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν εκτεταμένη χρήση του σκόρδου στην καθημερινή διατροφή τους.

Μια από τις καταστάσεις στις οποίες η κατανάλωση σκόρδου φέρνει την ταχύτερη και πιο καταφανή βελτίωση είναι η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση. Το σκόρδο σύμφωνα με τον Δρ. Πιοτρόφσκι, έχει μια διασταλτική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία και κατά συνέπεια διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος. Το σκόρδο και το κρεμμύδι επίσης, έχουν προφυλακτική επίδραση στην ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης και την επακόλουθη υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιοπάθειες. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, τα οποία προκαλούν καρδιοπάθειες και καρδιακές προσβολές.

Σε μελέτες και πειράματα που έγιναν σε ανθρώπους και ζώα αποδείχθηκε ότι το σκόρδο είναι από τις λίγες φυσικές και αβλαβείς ουσίες που είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία του διαβήτη, δηλαδή της παρουσίας υψηλού ποσοστού σακχάρου στο αίμα. Είναι εξαίρετο αποτοξινωτικό, βελτιώνει το γενικό μεταβολισμό και έχει διεγερτική επίδραση στο συκώτι, το νευρικό σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος.

Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν ότι ο χυμός του σκόρδου ενισχύει τις αντιστάσεις του οργανισμού κατά των βακτηρίων και των μυκητών. Είναι επίσης ικανότατο καθαρτικό του αίματος. Ο Dr Stoll τεκμηρίωσε τα αντιβιοτικά και τα αντιβακτηριδιακά αποτελέσματα του σκόρδου και απέδωσε αυτή τη δύναμη στην αλλιίνη, ένα θειούχο αμινοξύ που περιέχει το χαρισματικό αυτό φυτό. Υπενθυμίζεται ότι για να διατηρεί το σκόρδο στο ακέραιο τη θεραπευτική του αξία πρέπει να καταναλώνεται ωμό. Με το μαγείρεμα χάνει ορισμένη από τη δύναμή του.